ClickCease

Tratament alopecie areata cu Baricitinib

„Primul tratament sistemic pentru alopecia areata este aprobat astazi, 13 iunie 2022.

FDA a acordat aprobarea medicamentului Olumiant lansat de Compania Eli Lilly .

FDA este agenția  din cadrul Departamentului de Sănătate și Servicii Umane din SUA care protejează sănătatea publică asigurând siguranța, eficacitatea și securitatea medicamentelor de uz uman și veterinar, a vaccinurilor și a altor produse biologice de uz uman și a dispozitivelor medicale. Agenția este, de asemenea, responsabilă pentru siguranța și securitatea aprovizionării cu alimente a națiunii noastre, a produselor cosmetice, a suplimentelor alimentare, a produselor care emit radiații electronice și pentru reglementarea produselor din tutun.

Cu aplicare imediată:
Astăzi, 13 iunie 2022, U.S. Food and Drug Administration a aprobat comprimatele orale Olumiant (baricitinib) pentru a trata pacienții adulți cu alopecie areata severă, o tulburare care apare adesea ca o chelie neregulată și care afectează peste 300.000 de oameni în SUA în fiecare an. Acțiunea de astăzi marchează prima aprobare FDA a unui tratament sistemic (adică tratează întregul corp, mai degrabă decât o locație specifică) pentru alopecia areata.

„Accesul la opțiuni de tratament sigure și eficiente este crucial pentru numărul semnificativ de americani afectați de alopecie severă”, a spus Kendall Marcus, MD, director al Diviziei de Dermatologie și Stomatologie din Centrul de Evaluare și Cercetare a Medicamentului FDA. „Aprobarea de astăzi va ajuta la îndeplinirea unei nevoi semnificative nesatisfăcute pentru pacienții cu alopecie areata severă.”

Alopecia areata, denumită în mod obișnuit doar alopecia, este o afecțiune autoimună în care organismul își atacă propriii foliculi de păr, provocând căderea părului, adesea în gheare. Olumiant este un inhibitor al kinazei Janus (JAK) care blochează activitatea uneia sau mai multor familii specifice de enzime, interferând cu calea care duce la inflamație.

Eficacitatea și siguranța Olumiant în alopecia areata a fost studiată în două studii randomizate, dublu-orb, controlate cu placebo (Trial AA-1 și Trial AA-2) cu pacienți care au avut cel puțin 50% căderea părului scalpului, măsurată prin Severitate. de Alopecia Tool pentru mai mult de șase luni. Pacienții din aceste studii au primit fie un placebo, 2 miligrame de Olumiant, fie 4 miligrame de Olumiant în fiecare zi. Măsurarea primară a eficacității pentru ambele studii a fost proporția de pacienți care au obținut cel puțin 80% acoperire a părului scalpului în săptămâna 36.

În Trial AA-1, 22% dintre cei 184 de pacienți care au primit 2 miligrame de Olumiant și 35% dintre cei 281 de pacienți care au primit 4 miligrame de Olumiant au obținut o acoperire adecvată a părului scalpului, comparativ cu 5% dintre cei 189 de pacienți care au primit un placebo. În Trial AA-2, 17% dintre cei 156 de pacienți care au primit 2 miligrame de Olumiant și 32% dintre cei 234 de pacienți care au primit 4 miligrame de Olumiant au obținut o acoperire adecvată a părului scalpului, comparativ cu 3% dintre cei 156 de pacienți care au primit un placebo.

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Olumiant includ: infecții ale tractului respirator superior, cefalee, acnee, colesterol crescut (hiperlipidemie), creșterea unei enzime numită creatinina fosfokinază, infecție urinară, creșterea enzimelor hepatice, inflamație a foliculilor de păr (foliculită), oboseală , infecții ale tractului respirator inferior, greață, infecții cu Candida, anemie, număr scăzut de anumite tipuri de globule albe (neutropenie), dureri abdominale, zona zoster (herpes zoster) și creștere în greutate.

Olumiant nu este recomandat pentru utilizare în combinație cu alți inhibitori JAK, imunomodulatori biologici, ciclosporină sau alte imunosupresoare puternice. Olumiant vine cu avertismente și precauții, inclusiv recomandarea de monitorizare atentă a dezvoltării semnelor și simptomelor de infecție în timpul și după tratament; evaluarea pacienților pentru infecția cu tuberculoză activă și testarea tuberculozei latente înainte de tratamentul cu Olumiant; și potențialul de reactivare virală. În plus, alte avertismente și precauții includ hipersensibilitate (reacții alergice), perforații gastrointestinale (lacrimi în stomac sau intestin) și anomalii de laborator, inclusiv număr scăzut de celule albe și roșii din sânge, creșteri ale enzimelor hepatice și creșteri ale lipidelor.

Olumiant vine cu o cutie de avertizare pentru infecții grave, mortalitate, malignitate, evenimente cardiovasculare adverse majore și tromboză.

Olumiant a primit o revizuire prioritară și desemnări de terapie inovatoare pentru această indicație.

Olumiant a fost aprobat inițial în 2018. Este aprobat ca tratament pentru anumiți pacienți adulți cu poliartrită reumatoidă activă moderat până la sever. Olumiant este, de asemenea, aprobat pentru tratamentul COVID-19 la anumiți adulți internați.”

Disclaimer: Acest articol este preluat in intregime de pe siteul FDA din SUA.

GAsiti articolul integral in engleza aici: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-systemic-treatment-alopecia-areata

 

Găsește-ne

Magazin HERMAX – COCOR Bucuresti
0771 207704

Distribuitor BUCURESTI Fundeni
(PROTEZE SI LENJERIE post mastectomie)
0771 207704

Magazin HERMAX – Cluj-Napoca
0771 207 704

Farmacia VINCA – Cluj-Napoca
0771 207 704

Farmacia Napofarm Targu Mures

0711960100

Farmacia Napofarm Floresti – Jud.Cluj

0786367132

Farmacia Napofarm – Cluj-Napoca

0786222033

GANIA HAIR DESIGN – Iasi
0799 263 734

MONO HERMAX SRL

J40/1415/2009, RO 25059623
Sediu social: Bucuresti, Calea Dorobanti 69
Et. 1, Ap. 2, Sect.1
Email: mono@hermax.ro