Caderea parului cauzata de COVID-19

Academia Americana a Dematologilor a publicat recent intr-un articol, (gasiti linkul catre articolul original in limba engleza aici https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/causes/covid-19) ,confirmarea faptului ca sunt supravietuitori ai COVID-19 care dezvolta printre reactiile secundare anuntate, un simptom mai putin asteptat si anume caderea parului.

La 2-3 luni de zile dupa recuperarea in urma bolii, cei afectati observa ca parul le cade in smocuri, afectiune medicala cunoscut ca Telogen effluvium.

Caderea parului continua pentru o perioafa de 6 pana la 9 luni si efectele ei se fac vizibile , afectand atat fizic dar mai ales moralul persoanelor in cauza.

In cele din urma, procesul este reversibil si, exact asa cum a inceput, la sfarsitul acestei lungi perioade, parul incepe sa creasca din nou.

Chiar si in absenta acestui virus, caderea parului este absolut normala dupa o perioada de convalescenta sau episoade de febra mare repetata.

Nu doar febra si lunga convalescenta cauzeaza un episod de cadere a parului.

Pandemia a generat un stres generalizat in randul populatiei, indiferent de varsta si gen,unde nu numai prin efectele economice si traditionala grija pentru ziua de maine, ci si claustrarea/ izolare/ distantarea sociala au avut un rol important.

Parul va incepe sa isi revina doar in momentul in care cauza va disparea, cand vom fi in echilibru emotional, cand stresul cauzat de multele necunoscute va fi si el daca nu anihilat, macar tinut sub control, diminuat.

Gasiti aici o alta sursa in limba engleza. Imi permit sa redau cateva idei cu citarea sursei.

https://www.healthline.com/health-news/covid-19-survivors-are-losing-their-hair-heres-why#Hair-loss-among-long-haulers

Actrita Alissa Milano este figura publica care a lansat acest apel si a publicat in media poze infatisand-o disperata cu peria plina de par.

Chiar daca nu a fost inclusa oficial printre simptomele Covid -19, atunci cand mai multi  se plang, acest fapt nu mai poate fi ignorat.

Nu este nici o dovada ca acest virus, el in sine, a cauzat caderea parului.

Doctorii afirma ca stresul fizic si psihic care afecteaza bolnavul de Covid poate conduce la caderea parului.

„Atunci când exista un soc in sistem, corpul intră în modul de blocare și se concentrează doar pe funcțiile esențiale. Creșterea părului nu este la fel de esențială ca și alte funcții, așa că se ajunge firesc la pierderea părului ”, a explicat dr. Susan Massick, dermatolog la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio.

Efluviul telogen indus de stres este de obicei diagnosticat prin procesul de eliminare a altor cauze potențiale ale căderii părului. Medicii pot face un test de sânge pentru a exclude o problemă tiroidiană sau un deficit nutrițional, ambele putând provoca și căderea părului.

Oamenii pierd de obicei până la 100 de fire de păr pe zi.

Efluviul telogen poate provoca căderea a aproximativ 300 de fire în fiecare zi timp de până la 6 luni  – o experiență care poate provoca multă suferință și anxietate.

„Căderea părului este foarte emoțională”, a spus Engelman. „Oamenii varsă mai multe lacrimi pentru căderea părului decât orice altă afecțiune pe care o tratez, inclusiv cancerul de piele.”

Vestea bună este că efluviul telogen este temporar, iar părul va crește în cele din urmă.

Cu toate acestea, poate dura ceva timp până când părul tău atinge plinătatea și lungimea originală.

„Părul crește încet, așa că este posibil să nu aveți neapărat o creștere accelerata în primele câteva luni după ce efluviul telogen este rezolvat. Nu este o soluție rapidă; cronologia este de la 6 luni la un an ”, a spus Massick.

În timp ce persoanele cu efluviu telogen pot fi tentați să încerce suplimentele de regenerare a părului și produsele pe care le văd pe rafturile farmaciei, Engelman avertizează că probabil nu vor duce imediat la rezultatele pe care le asteapta.

În schimb, concentrați-vă pe dezvoltarea unui stil de viață sănătos. Găsirea modalităților de gestionare a stresului poate fi utilă la începutul creșterii părului, la fel ca și consumul unei diete bogate în nutrienți și evitarea fumatului, a adăugat Massick.

Mâncați o dietă bine echilibrată cu proteine ​​adecvate.

Încercați să reduceți la minimum stresul făcând mișcare, yoga sau meditație.

Înțelegerea perspectivelor efluviului telogen – și a faptului că părul va crește înapoi – este, de asemenea, esențială pentru pacienți.

Stresul căderii părului poate deveni din nou parte a problemei.

Cel mai important lucru este sa fiti optimist ca va veti face bine si parul va creste la loc, ca inainte.

https://www.healio.com/news/dermatology/20201118/qa-hair-loss-among-longterm-covid19-effects

Căderea părului generata de COVID19, în general, poate fi stresanta. Poate afecta calitatea vieții. Este important să ceri sfatul unui dermatolog certificat dacă pierderea părului nu incetineste după 6 luni sau dacă esti îngrijorat de aceasta.

Nu uita: in cazul efluviului telogen cauzat de COVID 19, scalpul pare complet normal. Nu există erupții cutanate, descuamări sau mâncărimi.

Ce e de facut pentru a combate caderea parului mai repede?

TIMP.

Majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine în termen de 6 luni.

Parul creste intr-un ritm de cca 1 cm pe luna.

Daca nu mai aveti rabdare, noi va asteptam sa cumparati o peruca frumoasa, cu par moale si matasos, in asa fel incat asteptarea sa fie mai dulce. Va asteptam in magazine!

 

 

Găsește-ne

Magazin HERMAX – COCOR Bucuresti
tel: 0771 207704

Distribuitor BUCURESTI Fundeni
(PROTEZE SI LENJERIE post mastectomie)
Șoseaua Fundeni 147A,
tel:  0771 207704

Magazin HERMAX – Cluj-Napoca
Bulevardul 21 Decembrie 1989,
tel: 0771 207 704

Farmacia VINCA – Cluj-Napoca
Bulevardul Muncii, nr. 96,
tel: 0771 207 704

Farmacia Napofarm – Cluj-Napoca
Str.Ion Creanga nr 8,
tel: 0786222033

GANIA HAIR DESIGN – Iasi
Lascar Catargi, nr. 42,
tel: 0799 263 734

MONO HERMAX SRL

J40/1415/2009, RO 25059623
Sediu social: Bucuresti, Calea Dorobanti 69
Et. 1, Ap. 2, Sect.1
Email: mono@hermax.ro