Regula este ca sistemul nostru imunitar sa ne apere de virusi si bacterii. In cazul unei boli autoimune insa cum este alopecia areata, celulele albe din sange (limfocite) confunda celulele sanatoase cu un corp strain si incearca sa le distruga, determinând foliculii de păr sănătoși să devină mult mai mici și să încetinească drastic producția de noi foliculi. Pentru inceput, parul intra intr-o asa-numita pauza si apoi cade. În prezent, nu există remediu pentru alopecia areata. Dar veștile bune sunt că, chiar și atunci când boala ta este „activă”, foliculii tăi de păr rămân în viață. Aceasta înseamnă că părul tău poate crește din nou – chiar și după o perioadă lungă de timp, chiar si dacă parul a cazut pe o suprafata mai mare de jumatate din scalp. Exista multe cauze care determina pierderea parului. Singura modalitate de a fi sigur că este vorba de alopecia areata, este să faceți o programare la un dermatolog. Un doctor va diagnostica usor boala odata ce te va consulta si va face un examen la microscop al firului de par. Este util sa faceti si analize de sange pentru a se exclude alte cauze cum ar fi carente minerale sau infectii fungice. Odata ce este stabilit diagnosticul, nu este cazul sa va culpabilizati, nu puteati preveni boala intrucat cauzele ei sunt inca necunoscute. Desi este intalnita la ambele sexe, exista mai multe cazuri de femei care sufera de alopecie areata decat barbati, desi in cazul barbatilor cu aceasta afectiune se pare ca suprafata cheloida afectata este mai mare. Chiar si copiii pot dezvolta alopecia areata. De fapt, de cele mai multe ori, boala se instaleaza in prima tinerete. Desi exista si un factor ereditar, rar se intampla ca un parinte cu alopecie sa transmita boala copilului. Multi dintre copiii cu alopecie nu au parinti cu alopecie. Este foarte important sa empatizam cu cel in suferinta, sa ii ajutam sa dezvolte o atitudine pozitiva. Daca la o varsta foarte frageda, copiii reactioneaza destul de bine din punct de vedere psihologic, cand au peste 5 ani, ei percep ca sunt diferiti de ceilalti si comportamentul lor se va modifica in consecinta. Daca vedeti copilul apatic sau trist, trebuie sa cereti ajutorul unui expert pentru a afla raspunsurile corecte.
Alopecia areata debuteaza cu o singura suprafata rotunda (de dimensiunea unei monede) de pe care se pierde parul, care de multe ori trece neobservata. Poate sa apara si la nivelul genelor, sprancenelor, insa este mai frecventa in zona capului. Cu timpul, aceste pete se pot inmulti si uni si de regula, boala devine acum vizibila. Incepe sa incomodeze prin impactul psihologic pe care il are pierderea parului asupra persoanei bolnave. Din fericire, spre deosebire de multe boli de piele, alopecia areata nu doare, nu e contagioasa, nu provoacă erupții pe piele, roșeață, urticarie sau mâncărime severă. Prognosticul pentru aceasta forma de alopecie este in general bun – este foarte posibil ca parul sa reinceapa sa creasca la loc (cateodata mai fin si depigmentat), spontan, normal, desi este posibil sa il pierzi din nou mai tarziu. Este cea mai putin grava dar si cea mai frecventa forma de alopecie.
Exista situatii (14-25%) in care pierderea parului poate degenera brusc sau lent in timp intr-o forma mai extinsa de boala – Alopecia totalis. Este vorba despre situatia in care iti pierzi intreaga pilozitate craniana, dar nu si parul din alte regiuni ale corpului – si (de regula) nu cad genele si sprancenele. Sansele de recuperare sunt mai mici, dar exista posibilitatea, cel putin partial, ca parul sa mai creasca pe regiunea afectata.
Situatia in care cade complet parul de pe cap si de pe corp, inclusiv genele si sprancenele, pilozitatea axilara si inghinala se numeste alopecia universalis si ea afecteaza intre 7 si 30% din cazurile totale de alopecie. Este vorba despre forma cea mai severa de alopecie, care, insa, este si cea mai rara. Foarte putine persoane care sufera de aceasta forma de alopecie vor ajunge in situatia unei refaceri complete.
În funcție de tipul de alopecie areata, de vârsta ta și de gradul de pierdere a părului, există o varietate de opțiuni de tratament disponibile pentru a incetini ritmul de cadere a parului sau pentru cresterea lui de la fototerapie la medicamente orale și injectabile. Deși în prezent nu există tratamente care să funcționeze pentru toată lumea cu alopecia areata, unele tratamente pot fi eficiente pentru unele persoane. Pentru formele mai usoare se recomanda solutiile locale (minoxydil) sau aplicarea de creme cu corticosteroizi. Exista si tratamentul injectabil cu steroizi care se face o data pe luna prin injectarea in zona cheloida dar tratamentul nu impiedica aparitia de noi zone fara par. Exista si pastile cu cortizon dar acestea se recomanda mai mult in tratamentul alopeciei extinse intrucat exista reactii adverse severe. Tratamentul oral cu imunosupresoare este un tratament agresiv a carui eficienta nu este dovedita in toate cazuri si care nu poate fi urmat decat pe perioade scurte de timp intrucat poate genera tensiune si probleme cu rinichii.
Este greu de prezis cum va evolua boala sub tratament. In unele situatii avem de–a face cu un episod izolat de alopecie, parul creste la loc fara nici o interventie, in alte situatii boala se extinde si se agraveaza indiferent cate si ce fel de tratament adoptam. Tratamentul presupune insa incercari repetate, adoptarea unor solutii diferite, coroborate sau nu, multe dintre ele ineficiente sau partial eficiente, pentru a vedea care dintre ele functioneaza cu adevarat in cazul nostru. Acesta este motivul pentru care este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a discuta riscurile pe termen lung și beneficiile utilizării oricărui medicament.
Multi accepta boala asa cum e, se resemneaza, se rad complet si aleg sa isi vada de viata mai departe. Cheltuielile ocazionate de boala si stresul se reduc semnificativ intrucat orizontul de asteptare e diferit.
Intrucat de cele mai multe ori este vorba de un tratament de lunga durata, unele persoane se orienteaza si catre terapii alternative cum ar fi: aromaterapia, acupunctura, bauturi aloe vera, uleiuri esentiale ca rozmarinul si lavanda, uleiuri de masline, nuca de cocos sau ricin, adoptarea unei diete antinflamatoare sau chiar masajul scalpului, suplimentarea cu Zinc sau suplimente alimentare. Majoritatea acestor terapii nu au fost probate prin studii si atunci nu se cunoaste rata lor de eficienta. “Protocolul autoimun” presupune sa adopti un stil de viata sanatos, o dieta cat mai echilibrata, sa elimini zaharul, mancarea procesata si alcoolul, acestea fiind cunoscut ca pot creste nivelul inflamatiei din organism. Este o lupta lunga cu boala pentru care trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, fara sa aveti garantii.
Aceasta afectiune poate provoca o adevarata drama in plan personal si chiar in relatia de cuplu. Femeile, in special, tind sa se izoleze si multe dintre ele sufera depresii, mai ales in situatia in care alopecia afecteaza intregul scalp.
Nu pierdeti din vedere niciodata ca nu reprezentati un caz izolat, nu sunteti un accident al naturii. Caderea parului (indiferent de nume si etiologie) afecteaza de-a lungul vietii una din patru femei. Cu niste schimbari minore, puteti sa va continuati viata fara problema. Important este sa invatati sa gestionati corect situatia, sa nu va deprimati si, daca aceasta totusi se intampla, sa acceptati ajutor de specialitate. Nu merita sa disperati. Exista produse destinate special acestor situatii. Piata solutiilor pentru caderea parului abunda in produse si va fi din ce in ce mai mare, la preturi tot mai competitive odata cu trecerea timpului. Magazinul nostru va ofera turbane din bambus moale cu care va puteti proteja pielea scalpului deja sensibil, peruci care au obtinut calificativul de dispozitive medicale si care corespund standardelor impuse de conditia dvs de sanatate, sisteme de fixare, adezivi peruci si mese de volum, fard semipermanent pentru sprancene, gene din par natural. Avem o gama intreaga de produse tip Toppere de volum care se pot aplica cu succes direct pe crestetul dvs creand senzatia de volum. Ele pot fi prinse de parul dvs personal cu ajutorul unor cleme sau direct pe scalp cu ajutorul unor adezivi lichizi. Colectia Top Power este o colectie de mese din par sintetic, par Prime sau natural special pentru femeile care au parul subtire, rar sau care au alopecie. Colectia Hairsociety este o colectie de lux care a castigat premiul I la Salonul de la Paris. Ea va propune modele extrem de sofisticate, cu densitate mica pentru a nu compromite foliculii existenti, usoare de cca 40-50 grame si foarte bine ventilate. Va asteptam intr-o ambianta calda si discreta sa probati produse varf de gama conforme cu sensibilitatea si profilul dvs cutanat.