Ingrijirea scalpului sensibil în cazul pacienților oncologici după chimioterapie
Chimioterapia poate fi o provocare fizică și emoțională. Căderea părului este una dintre cele mai temute efecte secundare ale chimioterapiei, care acționează asupra celulelor cu cea mai rapidă creștere din organism. Printre aceste celule se numără și foliculii de păr, care se divid la fiecare 23 până la 72 de ore.
Căderea părului este una dintre cele mai frecvente și devastatoare consecințe ale tratamentului cancerului. Cu toate acestea, de obicei este temporară, iar părul crește din nou.
La începutul chimioterapiei, multe femei se confruntă cu dureri și o sensibilitate accentuată a pielii capului. Aceste senzații neplăcute vor dispărea treptat pe măsură ce organismul se obișnuiește cu tratamentul.
Odată ce părul tău natural cade, vei înlocui rutina de spălare și coafare a părului cu un nou ritual, acela de a avea grijă de pielea de pe cap. O piele sănătoasă se va recupera mai ușor și va contribui la o creștere mai rapidă a părului după terminarea tratamentului.
Iată câteva sfaturi pentru îngrijirea scalpului sensibil:
- Alege produse delicate pentru îngrijirea scalpului sensibil: Optează pentru șampoane și balsamuri fără sulfat, fără parfum și fără substanțe chimice agresive, special create pentru scalpul sensibil sau pentru copii. Încearcă să folosești produse hidratante și organice, dacă este posibil. Multe șampoane conțin substanțe chimice care pot irita și usca pielea deja afectată. Evită șampoanele care conțin lauril sulfat de sodiu, un detergent derivat chimic. De asemenea, fii atentă la parabeni, cum ar fi metilparabenul. Aceștia sunt conservanți chimici care nu sunt sănătoși pentru piele sau păr.
- Spălarea zilnică a capului ajută la îndepărtarea uleiurilor și transpirației produse natural pe scalp. Poți folosi cu succes o loțiune de spălat pentru față. Dacă ai scuame, poți folosi o perie moale pentru copii pentru a le îndepărta ușor. De asemenea, poți aplica ulei de cocos bio. Simplifică procedura de spălare și șterge-ți capul cu o cârpă moale înmuiată în apă caldă. Poți adăuga câteva picături de ulei esențial, cum ar fi lavanda, pentru un efect calmant. Pentru un retuș rapid, poți avea la îndemână șervețele umede pentru copii sau chiar șervețele demachiante. Poți merge într-un loc discret și să-ți îngrijești capul de câte ori simți că transpiri.
Dacă mai ai încă puțin păr și este mai rar, nu te spăla mai des de două ori pe săptămână și evită să freci energic pielea capului.
Dacă purtați o perucă în mod constant, este important să permiteți pielii să respire câteva ore pe zi, pentru a permite circulația aerului pe scalp. Inclusiv perucile din păr uman pot avea materiale la bază care împiedică ventilarea corectă a capului. Nu puneți peruca umedă în cutie, lăsați-o să se usuce înainte de depozitare.
Rețineți că acestea sunt recomandări generale și este important să consultați medicul pentru îndrumare adecvată în funcție de situația dvs. specifică. Dacă observați apariția unor pete roșii mici pe scalp însoțite de mâncărime intensă, ar putea fi vorba despre foliculită, o inflamație a foliculului de păr, care poate necesita un tratament medical specific. Solicitați întotdeauna sfatul medicului în timpul tratamentului, deoarece sistemul imunitar este slăbit și există un risc crescut de infecții.
Opțiunile de tratament oferite de medicul dumneavoastră pot include creme antiseptice, loțiuni sau antibiotice. Persoanele care fac radioterapie la nivelul scalpului pentru diverse tumori trebuie să urmeze instrucțiunile precise ale medicului lor curant și să nu se bazeze exclusiv pe recomandările din acest articol.
Acestea au fost câteva recomandări pentru gestionarea sensibilității scalpului în timpul tratamentului chimioterapiei. Este important să consultați medicul oncolog sau dermatolog pentru sfaturi personalizate.